Nieuwsberichten


Fiscus Aast Op Frauderende Oppassers

vrijdag 22 februari 2008, 17:17 - Michel Magielse

De belastingdienst is de laatste tijd extra scherp op opa’s en oma’s die zich via een gastouderbureau laten inhuren als oppas voor hun klein kinderen.

“Er zijn van die zogenaamd slimme gastouderbureautjes die ouders er lekker mee maken. Laat je moeder één dag in de week oppassen en geef officieel drie dagen op bij de fiscus. Dan krijg je voor drie dagen oppassubsidie”, aldus Gjalt Jellesma van de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang (Boink).

Boete kan oplopen tot duizenden euro’s
Volgens de belangenvereniging beseffen de frauderende ouders niet welk risico ze lopen als ze in de praatjes van een gastouderbureau trappen. Jellesma: “De fiscus klopt niet aan bij het gastouderbureau dat alles voor je regelt, maar bij jou. De naheffing plus boete kan oplopen tot vele duizenden euro’s.” Volgens Jellesma zijn er al ouders betrapt door de belastingdienst.

300 miljoen extra kosten
Dat de belastingdienst extra controleert op fraude, komt doordat het kabinet rond de 300 miljoen euro kwijt is dan verwacht aan de vergoeding voor informele gastouders.

Volgens Jellesma heeft het nog opmerkelijk lang geduurd voordat de kosten voor kinderopvang explodeerden: “Steeds meer vrouwen werken immers. Daarnaast is de kinderopvang veel toegankelijker geworden door maatregelen van het vorige kabinet.”

‘Fraude geen oorzaak hoge kosten’
Noelle Haitsma van de branchevereniging voor kinderopvangbedrijven denkt niet dat fraude de oorzaak is van de uit de hand gelopen kosten rondom kinderopvang. “Het is nog steeds maar een paar procent van de ouders die hun kinderen door gastouders laat opvangen. En het merendeel deugt. Er gaan veel meer kinderen naar de kinderopvang dan voorheen. Twee jaar geleden nog ongeveer 300.000, nu al een half miljoen.’’

Bron:
AD.nlBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken