Nieuwsberichten


Afschaffen Vergoeding Gastouders Niet Zeker

vrijdag 17 april 2009, 17:28 - Michel Magielse

Het is nog niet zeker of de vergoeding voor gastouders wordt afgeschaft. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van onderwijs na afloop van de ministerraad over dit onderwerp.

Dijksma zou de vergoeding, die ook wel de ‘opa- en omaregeling’ genoemd, voor gastouders willen afschaffen. Doordat er meer gastouders dan verwacht van de vergoeding gebruik maken zou de regeling te duur worden. Dijksma: “We hebben gesignaleerd dat er een probleem is met de uitvoering van de regeling. We werken samen aan een oplossing die financieel beheersbaar is”. Daarnaast zou de huidige regeling te ingewikkeld en fraudegevoelig zijn.

Vorig jaar werd de regeling al gewijzigd, door de vergoeding omlaag te brengen. Nu krijgen worden oppassers voor €2,50 per uur vergoed, daarvoor was de vergoeding nog €6,- per uur.

Geen akkoord
Vrijdag ging de ministerraad in gesprek over de vergoeding van gastouders. De partijen kwamen echter niet tot een akkoord. Vooral de ChristenUnie zou willen voorkomen dat de vergoeding wordt afgeschaft. André Rouvoet, vicepremier, wil dat het probleem ‘netjes’ wordt opgelost. Ondanks deze weerstand verwacht Dijksma binnen twee weken alsnog een brief naar de tweede kamer te sturen over het stoppen van de vergoedingen.

Gastouders Geen Professionele Kinderopvang

Ina Brouwer van de brancheorganisatie MOgroep Kinderopvang is blij met de dreigende stop op vergoedingen voor informele gastouders: "Dit is precies waar wij al heel lang voor pleiten”. Volgens Brouwer zijn oppassers als familieleden, kennissen en buren geen professionele kinderopvang, en zouden ze niet onder de wet kinderopvang moeten vallen.

De woordvoerder ziet het geld dat nu naar gastouders gaat liever geďnvesteerd worden in 'professionele en kwalitatief goede kinderopvang'.

Bron:

Novum

Trefwoorden: Gastoudersubsidie


Bookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken